Έρωτας δίχως εθνικότητα

Τον τελευταίο καιρό περιτριγυρίζομαι από άτομα που το έτερον τους ήμισυ είναι άλλης εθνικότητας. Δεν ξέρω αν φταίει το περιβάλλον στο οποίο κινούμαι, αν είναι γενικότερο το φαινόμενο ή απλά ο παράγοντας τύχη έχει βάλει το χεράκι του και σε οδήγησε να ερωτευτείς ξένο. Το μόνο σίγουρο σε όλο αυτό είναι πως χρόνο με το χρόνο η σχέση με άτομα από άλλη χώρα φαντάζει φυσιολογική και αναμενόμενη, ενώ με κάποιο άτομο από την ίδια σου τη χώρα, μάλλον αρχίζει να εκλείπει και να σε παραξενεύει.
Τι μας κάνει όμως να θέλουμε να είμαστε με κάποιον ξένο; Με την πρώτη ματιά η απάντηση μπορεί να είναι αυτονόητη. Μας ιντριγκάρει το διαφορετικό. Είναι μια πρόκληση να είσαι με κάποιον μαζί και να έχεις μια τέτοιου είδους σχέση. Έχει μεγαλώσει με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά έθιμα και μια τελείως διαφορετική οπτική γωνία ακόμα ίσως και για τα αυτονόητα.
Πολλές φορές δε μιλάς την ίδια γλώσσα με τον άλλον και το γεγονός να πρέπει να μπεις στη διαδικασία να βρεις κάποιον κοινό κώδικα επικοινωνίας με τον άλλον, πέρα των κουτσο-αγγλικών που προσπαθείς να αρθρώσεις μετά δυσκολίας, είναι ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.
Αλλά είναι μόνο αυτό που σε τραβάει στον άλλον; Κάνοντας μια μίνι έρευνα ένας σύντροφος που δε μιλάει την ίδια γλώσσα με εσένα και δεν είναι και από την ίδια χώρα με εσένα σου προσφέρει ένα διαφορετικό αίσθημα ελευθερίας και ασφάλειας. Μια ελευθερία κίνησης να κάνεις πράγματα χωρίς ντροπές, χωρίς αναστολές. Και πολύ βασικό, χωρίς να σε κάθεσαι να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι και πως θα αντιδράσουν, μιας και οι περισσότεροι έξω είναι μεγαλωμένοι με την νοοτροπία να μην κρίνεις τον άλλον για το πως είναι και πως συμπεριφέρεται αν δεν τον γνωρίσεις.
Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται να το προσθέσει η γνωριμία άλλων πολιτισμών. Αν ενθουσιάζεσαι με τα ταξίδια και με την αναζήτηση για το διαφορετικό, τότε με έναν σύντροφο άλλης εθνικότητας θα αισθανθείς σαν παιδί που βρίσκεται πρώτη φορά στο λούνα παρκ. Ένα παιδί που τα μάτια του λαμπυρίζουν από ενθουσιασμό και θέλει να δοκιμάσει όλα τα παιχνίδια και όλα τα γλυκά μέχρι να πονέσει το στομάχι του και μέχρι να πάει σπίτι να κοιμηθεί και να μείνει το χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό του από ευχαρίστηση.
Βέβαια μην ξεχνάμε και έναν ακόμα λόγο που σε βάζει στο τριπάκι να σκεφτείς σοβαρά αν θα μπεις σε μια τέτοιου είδους σχέση. Αυτό αφορά κυρίως μια ειδική κατηγορία ανθρώπων, τους γλωσσομαθείς. Κάποιος κάπου κάποτε είπε πως η γλώσσα μαθαίνεται στο κρεβάτι. Αυτό ακριβώς ακολουθούν αρκετοί και καταφέρνουν να μάθουν από τον σύντροφό τους μια ξένη γλώσσα. Μην το υποτιμάς καθόλου, άλλωστε δε λένε το τερπνών μετά του ωφελίμου;
Ένας επιπλέον λόγος που θα τολμούσες μια τέτοιου είδους σχέση είναι φυσικά για να μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη για τις φήμες που κυκλοφορούν για τις διάφορες εθνικότητες. Μη μου πεις πως δεν έχει περάσει ποτέ σαν σκέψη από το μυαλό σου πως θα ήταν να είχες σχέση με κάποιον Ιταλό ή Ισπανό με τα τόσα που ακούγονται γύρω από την εθνικότητά τους.
Και τέλος αυτό που έχουν οι ξένοι και δεν το βρίσκεις τόσο εύκολα σε κάποιον Έλληνα, είναι οι τρόποι. Το πως θα σου συμπεριφερθεί ο άλλος, ο σεβασμός που σου δείχνει. Όπως και να το κάνουμε είναι άλλη νοοτροπία από τον Έλληνα. Βέβαια όλα αυτά χωρίς καμιά πρόθεση να θίξω και να ρίξω στα μάτια σας τους Έλληνες εραστές που αφήνουν εποχή με τις καταπληκτικές ατάκες και το μοναδικό Greek Καμάκι, που όσο καιρός και αν περάσει δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί από την κουλτούρα μας. Άλλωστε πρέπει να το παραδεχτούμε ορισμένες φορές το αναζητάμε και εμείς. Και χωρίς να ξεχνάμε τη λαϊκή ρήση: Παπούτσι από τον τόπο σου και ας είναι μπαλωμένο. Γιατί όπως και να το κάνουμε η Ελληνίδα μάνα μπορεί να δέχεται τις σχέσεις με άτομα άλλης εθνικότητας, αλλά πάντα θα υπάρχει το μαράζι στο βλέμμα γιατί δεν μπόρεσες να βρεις κάποιο καλό παιδί από τη χώρα μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις