Λόγια του αέρα

Τα λόγια είναι σαν τον αέρα. Με το που ειπωθούν θα φύγουν αυτόματα μακριά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως επειδή δε γράφονται κάπου δεν πληγώνουν ή δε μένουν. Τα λόγια χαράσσονται είτε στη μνήμη μας είτε στην καρδιά μας και αναπαράγονται σε συζητήσεις καθώς επανέρχονται στη θύμησή μας κάθε λίγο. 
Υπάρχουν λόγια που θα ειπωθούν λόγω των επικοινωνιακών συμβάσεων. Λόγια όπως η φράση "τι κάνεις;" με την αντίστοιχη απάντηση "καλά εσύ;", που στην ουσία ούτε που σε ενδιαφέρει για το τι κάνει ο άλλος και πως είναι.
Υπάρχει όμως και η άλλη περίπτωση. Αυτή που ο συνομιλητής είναι ένα άτομο το οποίο σε ενδιαφέρει, τόσο η γνώμη του όσο και η προσωπικότητά του. Το άτομο που την ώρα που θα μιλάτε, θα καταγράφεις στο νοητό σου κασετοφωνάκι ακόμα και την παραμικρή παύση που θα κάνει και καθώς θα είσαι μόνος σου θα το βάλεις στο replay και θα καθίσεις να το αναλύσεις ψάχνοντας να βρεις τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις (και όχι, δυστυχώς δεν είναι ο Αλέξης).
Με τα λόγια εκφράζουμε τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μας τη δεδομένη στιγμή. Αλλά μήπως θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στο τι λέμε; Αν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι, μήπως να μην το πούμε και καθόλου; Αν η γνώμη μας αλλάξει στην πορεία, γιατί μπορεί άλλα να φανταζόμαστε και άλλα να μας ήρθαν τελικά, μήπως θα έπρεπε να έχουμε σκεφτεί να προστατέψουμε τον εαυτό μας (αν όχι και τον άλλον που έχουμε απέναντι μας τη δεδομένη στιγμή);
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε φαμφάρες για να πείσουμε τον άλλον για κάτι το οποίο μπορούμε να του δείξουμε με πράξεις. Ναι δε λέω πως δεν είναι ωραίο να ακούς κάποιες φορές και λόγια. Αλλά δεν είναι προτιμότερο να πορεύεσαι με τις πράξεις; Ορισμένες φορές θα πάρεις και τα ρίσκα σου και μπορεί και να αποτύχεις, αλλά εκεί θα είσαι σίγουρος πως έχεις δείξει πράγματα και δεν είσαι μόνο λόγια. Λόγια που για εσένα δε σημαίνουν τίποτα και που ο άλλος τα έχει ερμηνεύσει διαφορετικά. Ίσως και το λάθος να το κάνει ο άλλος που θα αναλύσει αυτά που θα πεις χωρίς να ξέρει και χωρίς να είναι τη δεδομένη στιγμή στο μυαλό σου. 
Όπως και να έχει θα πρέπει τα λόγια, τουλάχιστον τα διφορούμενα, να ακολουθούνται είτε από πράξεις είτε από τις αντίστοιχες συζητήσεις από πλευράς σου για να μπορείς να είσαι ξεκάθαρος όχι μόνο με τον εαυτό σου αλλά και με τους γύρω σου. 
Δε λέω σε καμιά περίπτωση πως θα πάψεις να λες πράγματα, μιας και αυτό είναι αδύνατον. Προσπάθησε ωστόσο να είσαι όσο περισσότερο ο εαυτός σου καθώς και αληθινός με τους άλλους. Αληθινός ως προς τα πραγματικά σου αισθήματα και προσπάθησε να τα επιβεβαιώνεις με πράξεις. Γιατί όντως τα λόγια είναι του αέρα και με αυτά δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα, όσο πειστικός  και αν είσαι.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις